En mindre geomagnetisk storm pågår nu när jorden passerar genom resultatet av ett utbrott på solen, sk coronal mass ejections eller CME, igår.

Resulatet av det blir åter en bra chans till norrsken och redan nu pågår det vackra skådespel uppe i norr. Om man inte är lika lyckligt lottad så man kan se det från sin hemadress så kan man ta det av det via webb-kameror på Abiskos turiststation, https://lightsoverlapland.com/aurora-webcam/. Scrolla en bit ner så finns det sparade bilder och en kamera som visar himlen i realtid, kanske har du tur att få se skådespelet.

Naturligtvis kan det också ge oväntade möjligheter till långväga kommunikationer.

Satelliter brann upp!

En annan effekt av utbrottet är att 49 stycken Starlink-satelliter som just skjutits ut med en Falcon 9-raket från Kennedy Space Center i Florida, kom att påverkas negativt av den geomagnetiska stormen i så stor grad att 40 av dom har dragtits ner i jordens atmosfär igen och brunnit upp.

SpaceX betonar att det inte finns någon risk för kollision med andra satelliter och att satelliterna förbränns helt vid inträdet i jordens atmosfär och därför kommer inga delar att nå jorden. Det ska visa hur sinnrikt de är konstruerade menar man på SpaceX, ännu ett av Elon Musks högriskprojekt som vid det här laget skjutit upp nästan 150 raketer. En del av affärsiden är att kunna återanvända raketerna för kommande färder.

Internet via satellit - Starlink

Ett annat spännande projekt är Starlink, det jättelika projekt där många tusen små satelliter ska cirkulera på tre olika höjder och förse jordens alla delar med internetförbindelse.

Initialt ska 1600 satelliter placeras i omloppsbana på 55 mils höjs, ca 10 mil utanför rymdstationen ISS, Därefter kommer runt 2800 satelliter på högre höjd och 7500 stycken på lägre höjd. Tillsammans ska de bilda ett nätverk som ska kunna förse stora delar av jorden med internetuppkoppling.

Starlink beräknas komma till Sverige under 2022 men det är ingen billig lösning så länge det finns alternativ. Nödvändig hårdvara kostar ca 5500 kr, själva tjänsten 1100 per månad och leveransen av antenn mm 875 kronor.

Men om man bor i områden där det finns varken fiber, telefon eller mobilt bredband kan det kanske vara ett alternativ.

Läs mer på Starlink här

Du kan också läsa mer om Musks satellitbredband här


Kurser!

Läs och anmäl till kurs!

Klicka här och läs mer!

QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

Programmet

11 jun 2023
10:00 - 11:00
QO-ringen
11 jun 2023
12:30 - 16:00
ÖPPET HUS PÅ SK0QO - GÅLÖ
11 jun 2023
20:30 - 21:00
SSA bulletin och lokaltrafiknät.
18 jun 2023
10:00 - 11:00
QO-ringen
18 jun 2023
20:30 - 21:00
SSA bulletin och lokaltrafiknät.

Logga in/ut

Här fanns våra besökare

Om Cookies