Nu när alla, speciellt de äldre, ska vara isolerade och inte visas ute bland andra så finns det ändå en massa saker att göra, saker som man kanske inte tagit sig tid att göra annars. Man kan ju t.ex städa och sortera bland en massa papper som bara ligger... eller så kan man göra kul saker!

Jag har sammanställt lite olika saker som kanske kan vara lite inspiration till pyssel när man sitter inspärrad i väntan på bättre tider. Har du fler förslag så hör gärna av dig!

Ladda ner kul appar till telefonen

Om du har en Androidtelefon så finns det en hel del kul appar att prova. Nedan några som jag använt och som visat sig användbara

pRxTx free

En enkel och trevlig app som du kan använda för att lyssna på kortvågen i din telefon. Du kan välja ett antal olika SDR-mottagare i olika världsdelar som är tillgängliga över internet och när du valt en av dom så kan du välja vilket band du är intresserad av. Sen är det bara att sätta igång och snurra på "VFO:n" och lyssna. Ljudkvaliten är förhållandevis bra och programmet är lätt att använda och gratis. Du hittar det på den vanliga Playbutiken i telefonen. Du kan läsa mer om appen här.

välj lämplig mottagare och frekvensband

Först väljer du lämplig mottagare som har de frekvenser du är intresserad av. Här är det välkända SK4KO med stort antal frekvensband som tas emot av en liten SDR-mottagare.

Sen väljer du frekvensband och startar mottagaren.

Aktivera mottagaren och ställ in VFO:n

Nu startar du mottagaren (den röda knappen till höger) och sen väljer du frekvensband ("BAND") och demodulator ("LSB") och därefter är det bara att snurra på VFO-ratten. Du kan lagra dina favoriter i minnet så du snabbt kan komma tillbaka.Eftersom det är en SDR-mottagare finns det naturligtvis ett "vattenfall" och där kan du ställa in frekvensen genom att peka på skärmen.

Vattenfall i SDR

SK0KO med vattenfallsdisplayen påslagen

Appen är gratis men innehåller reklam.

 

Amateur radio toolkitScreenshot 20200404 171658 Amateur Radio Toolkit

En praktisk app för dig som gör lite mer än bara lyssnar på din radio.

Den innehåller en massa information som kan vara intressant att ha i närheten, t.ex

  • Vanligt förekommande Q-koder
  • Omräkning mellan koordinater och Maidenhead locator
  • Avstånd mellan två lokator-koder
  • Beräkning av antenner: dipol, kvartsvågsantenn, quad, J-pole mm
  • Beräkning av spolar och mycket annat

Programmet är gratis men om du betalar 26 kronor kan du slippa reklamen och det är nog väl värda pengar om du har nytta av vad det erbjuder.

Du kan läsa mer om progrmmet här.

Du hämtar det i Googles Playstore som vanligt

 

Bygg en enkel lyssningsantenn för HF

En sk Möbiusloop är lätt att bygga och kan ge goda resultat.

Du bygger den av t.ex en bit RG 213 och formar den i en rund ring med ca 1 meters diameter.

Du hittar massor av information och byggtips på nätet, tex här, en pdf med tips om hur du bygger själva antennloopen och en enkel förstärkare.

 

Lyssna på rundradio på MF/HF

Det finns faktiskt fortfarande en del bra musikstationer på mellanvågen. En som brukar stå på här på kvällarna är t.ex Absolute Radio på bl.a 1215 kHz AM men du hittar dom även på 1197, 1233 och flera frekvenser där omkring. Dom finns även på nätet, här.

Stationen ingår i Bauer Radio som är stora på radio även i Sverige med bla stationer som Mix Megapol, NRJ, Rockklassiker, Lugna klassiker, Vinyl mfl och ett antal Poddar.

Om du inte är hemma på vad som finns och var du hittar stationerna så kan du börja på Wikipedia där du hittar en lista med massor av europeiska stationer som sänder på den sk mellanvågen.

 

Har du fler tips på saker som att göra så hör gärna av dig med ett mail till

/Christer BFC


Kurser!

Läs och anmäl till kurs!

Klicka här och läs mer!

QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

Programmet

30 sep 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
01 okt 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
04 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
11 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
18 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan

Logga in/ut

Här fanns våra besökare

Om Cookies