Nu har Världsradiokonferensen startat, den här gången i Sharm el-Sheikh (شرم الشيخ ) en stad med runt 75000 invåndare på Sinai-halvön i Egypten.

Konferensen, eller WRC, som den brukar kallas hålls normalt vart fjärde år och är ITU-världens högsta beslutande organ. ITU är ju ett FN-organ med uppgift att främja radio- och telekommunikation i världen. ITU grundades 1865 och har sitt säte i Geneve i Schweiz.

WRC 2019 sliderArrangemanget är uppenbarligen en stor sak här eftersom i stort sett alla reklamtavlor, liksom ett stort antal bussar och bilar som skjutsar delegater mellan de olika hotellen och den jättelika konferensanläggningen. Man märker lätt att det finns spänningar i landet, det är en mycket påtaglig säkerhetsorganisation som är närvarande överallt. Vid in- och utgång i hotellen är det röntgen av bagage och att gå genom metalldetektor. Samma sak i konferensanläggningen som väl är ungefär i storlek med Älvsjömässan. I de bussar som går mellan hotellen och konferensanläggningen följer det med en säkerhetsvakt och på gatorna är det militär och polis och vägspärrar är förberedda på flera ställen utefter vägarna.Allt för att ge en så säker konferens som möjligt.

På WRC19 är det mer än 3500 delegater anmälda från 150 av medlemsländerna så det krävs ordentliga lokaler och det är en omfattande logistik runt det hela för att få det att gå ihop.

Vädret är kanske vad man kan önska sig i oktober-november med mellan 25-35 grader men att vara på möten hela dagarna, klädd i kostym och visserligen med luftkonditioneringen på högvarv, kan ändå bli rätt varmt, speciellt när man visas utomhus.

Jag noterade den här skylten under promenaden till frukosten:

bad

 

Mycket av sakerna hanteras väldigt annorlunda än vad vi är vana vid här hemma. I bussen som skulle ta oss från flygplatsen lastade man de stora väskorna genom ett fönster för att det bedömdes vara enklast.Busschauffören på insidan och den resande på utsidan av fönstret. Med tanke på att konferensen varar en månad, och mer för en del, så är det ofta rätt välfyllda väskor som väger en del.....

20191027 042311

Amatörradio

På konferensen diskuteras ju allehanda olika frågor som gäller frekvensanvändningen i världen. På alla WRC brukar det också vara minst en fråga som gäller amatörradio, så också den här gången. Nu gäller det frågan om att eventuellt öppna större eller mindre del av bandet 50-54 MHz för amatörradio i region 1, den region där Sverige ingår. Sverige, liksom ett antal andra länder i Europa, har ju sedan länge tillåtit amatörradio i bandet 50-52 MHz men det är inte generellt ett amatörband i region 1. Det är den frågan som ska diskuteras på WRC, om det ska bli en harmonisering av 50 MHz-bandet i alla regionerna eller om det ska fortsätta vara olika mellan regionerna.

Frågan har precis börjat diskuterats och de olika ländernas förslag har presneterats. Det är ännu omöjligt att säga vad beslutet blir men det låter inte allt för otroligt att det kan bli, åtminstons en del av bandet, som tilldelas amatörradio i region 1.

 

 

 


Kurser!

Läs och anmäl till kurs!

Klicka här och läs mer!

QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

Programmet

30 sep 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
01 okt 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
04 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
11 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
18 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan

Logga in/ut

Här fanns våra besökare

Om Cookies