.

Vi har sedan många år hållit kurser för amatörradiocertifikatet på plats i vår klubbstuga eller i annan kurslokal. Men i samband med pandemin var vi tvungna att pausa det arbetet i väntan på att restriktionerna skulle upphöra.

Under tiden har vi skapat en distanskurs med lärarstöd istället där eleverna läser i egen takt och kan få hjälp om det är något som är oklart eller svårt.

Men, amatörradio, varför det?

Amatörradion är mycket gammal hobby man brukar säga att den började runt slutet av 1800-talet när Guglielmo Marconi experimenterade med radiovågor.

Sedan dess har det hänt mycket, bla har det varit två världskrig där det blev mycket spännande och på den tiden, avancerad, radioutrustning tillgänglig som surplus för relativt blygsamma pengar. Men det gick inte att använda direkt på de frekvenser som finns för amatörradio utan då behövde man bygga om apparaterna på olika sätt för att det skulle fungera. Det krävde kunskap!

Utvecklingen har fortsatt framåt och så även kunskaperna hos de som har amatörradion som hobby. Det är också många med det intreset som har sitt arbete inom olika radio-relaterade yrken och även inom forskning och industri.

Idag är det för många en spännande och utvecklande hobby med inslag av all modern teknik, datorer, elektroniska kretsar, radio, kommunikation med avslägsna länder och mycket annat och du kan skapa din utrustning själv, så mycket du vill!

Var är vi idag?

Idag är mycket av hobbyn nära besläktat med datorer. Datorer kan användas för att styra radioapparaterna, för att koda och avkoda meddelanden och för att sända och ta emot digitala meddelanden. Men fortfarande finns också telegrafi med Morse och vanlig talkommunikation för den som hellre vill använda det, det avgör du helt själv.

Varför behövs certifikat?

Idag har du som radioamatör tillgång till ett mycket stort antal frekvensband där du kan experimentera med dina apparater, hembyggda till större eller mindre del, eller om du hellre vill köpa färdigbyggt. Mångden frekvenser är, om inte oändligt, så betydligt mycket större än vad t.ex vanlig musikradio och TV har eller mobiltelefoni också för den delen. Medan mobiloperatörerna betalar miljardbelopp för sina frekvenser så betalar inte radioamatörerna något alls för att få använda de frekvenser som är avsatta för amatörradio.

Motprestationen är att de ska ha vissa kunskaper, som är internationellt avtalade, för att kunna undvika att skapa störningar och ställa till oreda och riskera att skada sig själva och andra. Det är där certifikatet kommer in!

Vad behövs för att komma igång?

Du behöver alltså avlägga ett prov för att visa att du har de kunskaper som krävs. Du kan läsa in materialet själv men det är lättare att du går en kurs. Då får du hjälp om du kör fast och du får hjälp att reda ut vad som är nödvändig kunskap och vad som är överkurs. Har du en lokalklubb i närheten så kan du också få hjälp och att prova på hur det är att kommunicera med avlägsna länder, kanske efter att ha studsat signalerna mot rymdstationen ISS eller mot månytan! Eller hur det är att sända och ta emot telegrafi med en gammaldags telegrafinyckel.

När du klarat certifikatprovet så får du ett certifikat för amatörradio och en egen, unik, anropssignal som du använder vid trafik på de olika frekvenserna.

För att kommunicera behöver du någon slags sändare och mottagare och då beror det på vilka frekvensband du vill använda. Vill du komma långt så är det kortvåg som gäller. Då blir antennerna ofta större och räckvidderna längre. Vill du gå upp i frekvens så blir apparaterna, och antennerna, mindre men räckvidderna oftast betydligt kortare, kanske några mil. Det är oftast hur du bor, din vilja att experimentera och din plånbok som sätter gränserna.

Du kan också köpa, eller bygga, relativt billiga och enkla apparater för kortvåg. De är batteridrivna och har lägre sändareffekt och är lämpade att ta med dig ut i naturen. Där sätter du upp ett litet bord och stol och monterar upp din radio och när du fått upp lite trådantenner i träden så kan du börja leta motstationer att prata med. Med sån enkel utrustning kan du komma långt ut i Europa och ibland ännu längre. 

Om du vill veta mer så skicka ett mail till  så berättar vi mer!

Välkommen!


Kurser!

Läs och anmäl till kurs!

Klicka här och läs mer!

QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

Sök artiklar

QO-Ringen

Varje söndag kl 10 SNT hörs vi på 3633 kHz!
Ratta in 3633 på riggen och var med du också!

Bullen - Lokaltrafiknät

Nyheter och SSA-bulle varje söndag 20.30 över vår repeater R3x   

Om våra repeatrar

Programmet

27 sep 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
30 sep 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
01 okt 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
04 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
11 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan

Repeatrarna - status

FM 145,6875 MHz  OK
FM 434,750 MHz OK
DMR-repeatern  Offline
C4FM-repeatern  OK

Mer info

Logga in/ut

 solflacksbild

 

 

        Klicka på bilden!

Här fanns våra besökare

Om Cookies