P1030022

Tonny visade hur det mångsidiga instrumentet Rig-Expert kan användas för analys av status, identifiera eventuella fel samt visa på olika åtgärder som kan förbättra en antenns prestanda. Att olika koaxialkablar har olika kvalitet känner vi till. Med detta mätinstrument kunde vi lätt se skillnaderna.

P1030043

Vi fick en djuplodande genomgång av antennteknik. Vilka parametrar som påverkar vad och att relativt enkla och små justeringar kan ge stora resultat.

P1030044

En standard "J-pole" antenn. Tonny förklarar hur den fungerar, lite som en ändmatad dipol. Tonny matar den via en 1/4 vågs-balun.

P1030055

Tonnys ölburksantenn. Minst sagt en ovanlig lösning på en lyssnarantenn med utomordentligt bra prestanda över ett mycket brett frekvensområde.

 

Bland flera mycket bra mätinstrument i klubben, har vi också ett Rig-Expert instrument. Möjligen får vi tillfälle att använda detta instrument den 26 maj då vi har en Antenna Field day. Se programmet på hemsidan.

En arbetsgrupp där Bengt, DCD med flera, planerar dagen, då vi ska uppdatera befintliga antenner, eventuellt montera någon ny antenn, se över kablage och övrig antennutrustning.

Vi passar också på att ”besiktiga” en del mekaniska konstruktioner.

Förutom arbetsgruppen är alla välkomna för att hjälpa till och lära.

CG