För DMR är de flesta kodpluggar anpassade att fungera med respektive tillvekares märken och programvara för att överföras till respektive radio, till skillnad mot analoga då tex CHIRP, klarar en hel del olika märken.
Under senare tid har de flesta av oss valt Retevis RT3S, både för att de flesta är väldigt nöjda med den funktionsmässigt, men även för att den är en av modellerna som stödjer OpenGD77.

OpenGD77 är en alternativ firmvare som passar till radioapparater som  GD-77, GD-77S, DM-1801, DM-1801A, RD-5R, MD-9600/RT-90, MD-UV380/RT-3S, DM-1701/RT-84 and MD2017/RT-82.
Att byta firmware innebär att man förlorar en del funktioner som finns i orginalprogramvaran, men också att det tillkommer en hel del. Om det passar just dig, är något man får läsa in sig på och väga för och nackdelar.
En stor fördel är dock att man kan använda samma CPS (programvara för att ladda ner i radion), samt att det finns många att fråga om hjälp med att programmera eller hantera inställningar.

Mer information om hur man installerar OpenGD77 finns på deras web här.  OpenGD77
Tänk på att följa anvisningen för backup av kalibreringsdata!

Är du osäker, eller behöver hjälp, prata gärna med någon av oss. Det går säkert att hjälpa varandra bra över Discord, eller att komma ner till klubbstugan en tisdagskväll.
Det är bra att ha sitt DMR-ID när detta görs. Det kan man få genom en förfrågan via RadioId.net, de kräver en kopia på ditt certifikat och har man inte koll på det kan man mot en avgift få ett nytt från SSA Kansli genom att maila dem hq@ssa.se.

Kom gärna med förslag på förändringar, så försöker vi hålla den uppdaterad tillsammans! (via Discord)
Glöm inte att ändra dina personliga inställningar, som signal och DMR-ID och Boot screen.

Senaste kodpluggen hittar ni här!

Mvh Teknikgruppen, SM0TXD