Du kan alltså välja att kopla ihop din lokala Echolinkrepeater med vilken annan sådan repeater som helst i världen bara du känner till vilken adress/sifferkod den har och sedan knappar du in koden med DTMF-toner.

Senare kom även program för att ersätta den ena änden av förbindelsen med en dator så att du kan koppla upp dig mot valfri repeater från din dator och prata med någon via radio över den andra repeatern. Det finns runt 2000  Echolinkrepeatrar över världen och mer än 3000.000 användare så det finns många att prata med.

Den tidigare programversionen för Windows kom 2007 och nu har det alltså kommit en ny och ännu bättre programversion som du kan hämta hem och prova.

Om du vill använda dig av Echolink måste du först registera dig och det gör på på deras hemsida. Då vill dom ha en kopia på ditt certifikat för att behandla din ansökan. Det kostar inget och det går bra att skicka det med mail.

Sen är det bara att börja ropa CQ! Det finns en version för Android också liksom för Apple så du kan köra med mobilen också om du vill.

För dig som är nybliven amatör eller känner dig lite rostig på engelskan så är det ett enkelt sätt att få nya kontakter för att öva upp dig.

Läs mer, och hämta programmet, på Echolinks hemsida, här.