Projektet kom att kallas Loon och drevs av en avdelning inom Google (eller mer korrekt, inom Alphabet Inc), som kallas Moonshot, ett slags riskkapitalbolag för ovanligt udda satsningar.

2014 gjordes ett första försök och sedan dess har ett stort antal ballonger funnits i luften på hög höjd, vanligen runt 2 mil upp i atmosfären, dvs ungefär dubbelt så högt som vanliga passagerarflygplan flyger. Ballongerna är även utrustade med transpondrar av liknande typ som vanliga flygplan vilket gör att de kan följas på internet på samma sätt, t.ex med tjänsten Flightradar24. Nedan en bild på ballongen HBAL 127:s färd ovanför staden Cali i Colombia, för närvarande på 17200 meters höjd.

 

loon HBAL127

Bilden från Flightradar24

Ballongerna har utrustning för att erbjuda innevånarna på marken att koppla upp sig mot internet på de platser där annan infrastruktur saknas. Hastigheten som erbjuds är runt 1 Mbit/s, kanske inte någon svindlande hastighet med våra mått mätt, men säkert välkommet för de som helt saknar annan möjlighet att koppla upp sig mot nätet.

Ballongerna kan manövreras genom att anpassa deras höjd då olika luftlager ofta rör sig åt olika håll och på det sättet kan man hålla ballongen inom ett relativt begränsat område om det behövs. Just den höjd som ballongerna färdas i är speciellt gynnsamn då det generellt är svaga vindar där och även turbulensen är svag vilket gör det lättare att placera ballongerna och hålla dem på önskad plats.

Nedan en ballong under tester innan den släpps upp. Fullt utvecklad är ballongen 15 meter i diameter och 12 meter hög och den är fylld med Helium.

balloon moffett web

Photo: Loon 

På marken har användarna en speciell antenn på huset som ger förbindelse med utrustningen under ballongen och sedan skickas signalerna mellan ballongerna i ett nätverk till en markstation. Det finns också speciella mobiltelefoner med SIM-kort från Google som kan använda tjänsten.

I dagarna har dock Loon LLC meddelat att försöken kommer att avbrytas då det inte gått att få lönsamhet i verksamheten. Trots stora landvinningar och tekniska framgångar under de senaste nio åren har man konstaterat att det var mycket större utmaningar än väntat och kostnaderna har därför blivit större och nu har man beslutat att avbryta försöken med ballnger för den här gången. 

Det finns dock ett antal andra projekt med liknande inriktning som kanske kan lyckas bättre i framtiden.

En Loon-ballong släpps upp, kanske den sista?

20171018 5D3 2573 2 p

Photo: Loon 

Om du vill kolla på Loon-ballongerna kan du gå till Flightradar24 och i sökrutan uppe till höger skriva in HBAL så kommer du att få en lång lista med ballonger att följa. Men gör det i så fall ganska snart för sen är det för sent.

Så ser det idag ut över Kenya, det område där man gjort pilotförsök med internet via ballong

loon HBAL

Bilden från Flightradar24

Läs också en artikel av VD:n för Loon om några av de som varit med på resan.

Mer om Loon kan du läsa på deras hemsida