Bakom företaget ligger den kände Elon Musk, en entreprenör ursprungligen från Sydafrika som inte bara är VD och CEO på SpaceX utan dessutom VD och produktarkitekt på Tesla Motors som utvecklar elbilar i den högre klassen.

Det långsiktiga målet med SpaceX var att utveckla en raket som kunde återanvändas för att på sikt kunna sänka kostnaderna för rymdtrrafiken så att man skulle kunna åka till Mars på liknande sätt som man idag åker till ISS, som numera nästan påminner om reguljär flygtrafik.

För ett par dagar sedan transporterade SpaceX-farkosten Dragon V2 framgånsrikt upp fyra astronauter till ISS och den här gången var den värdefulla lasten fyra radioamatörer, de tre astronauterna från NASA Victor Glover, KI5BKC, Mike Hopkins, KF5LJG, och Shannon Walker, KD5DXB. Med ombord fanns också en astronaut från Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), den japanske amatören Soichi Noguchi, KD5TVP. För Victor Glover var det den första resan i rymden men de övriga var ISS-veteraner.

Uppfärden gick bra och det var dessuom direktsändning i TV från raketen under resan när de fyra astronauterna visade hur det ser ut ombord och berättade om vad man hade med sig upp.Det delades också ut en fin guldmedalj till Glover eftersom han passerade 100 mil i rymden, något som alla astronauter får, men att den finns med ombord och delas ut under färden är ovanligt.

De fyra kommer att vara ombord på ISS till i vår tillsammans med de två kosmonauterna från den ryska rymdorganisationen Roscosmos.

Läs mer om händelsen på ARRL här.

Läs mer om ARISS, Amateur Radio on the International Space Station, ISS här.

Om du vill se hur dom har det ombord eller när dom gör arbeten utanför ISS, eller bara  se alla läckra bilder från rymden mot jorden så kolla in Nasa TV här, allt som oftast är det realtidsbilder.

En bild på den imponerande SpaceX-raketen klar för start

SpaceX

Bilden från nasa.gov