SDR-mottagare i alla former är ju intressanta och finns i många prisklasser och det går att göra mycket kul med enkla medel.

Om man kopplar den till en Androidtelefon eller dito platta så kan man enkelt skapa en spektrumanalysator att ha med sig i fickan.

rtlsdrDet som behövs är en sådan enkel SDR-mottagare som man tidigare använde för att ta emot analog TV med eller den lite nyare RTL-SDR Blog V.3 med blank och fin metallkåpa som säljs av bla Limmared. Idag kan man köpa en sån mottagare för mellan 200 och 400 kr beroende på var man köper den och det är väl värda pengar för en mycket kompetent mottagare.Om du ska handla på nätet så är det viktigt att kolla så att den är uppbyggd på rätt kretsar för att passa ihop med programmet. Det vanliga är att de är byggda kring kretsarna RTL2832U och R820T2 och då funkar de vanligaste programvarorna också.

Sedan behövs en sk OTG-kabel som är en variant på vanlig enkel USB-kabel och den behövs om du ska koppla ihop din USB-dongel med en telefon eller platta. Om du tar en vanlig USB-kabel istället så fungerar det inte. En OTG-kabel köper du hos t.ex Kjell o Co för en knapp hundring så det inte några svindlande kostnader hittills. Kolla bara så den har rätt kontakter i ändarna så den passar dongeln och telefonen/plattan.

Utöver det behöver du en Android-telefon eller platta och programmet RF analyzer. Programmet är gratis och du hittar det hos Google Play-butiken som vanligt. Du behöver också en speciell drivrutin, sk RTL-SDR driver och även den hittar du i Play-butiken.

Läs mer om RF Analyzer här och om drivprogrammet här.

Koppla ihop dongeln och plattan/telefonen med OTG-kabeln, anslut antenn och installera programmen sen är det bara att köra!

Så här såg det ut när jag lyssnade på QO-repeatern i kväll under vår kvällsring kl 18:

Screenshot 2020 04 14 18 15 59

Den högra av de lite kraftigare staplarna är QO-repeatern på 145,6875 MHz.

Om jag zoomar in en aning så ser man modulationen lite tydligare i vattenfallet:

Screenshot 2020 04 14 18 17 11

Den mätta signalstyrkan är, enligt mätaren, -32,4 dB vid bandbredden 12 kHz

Screenshot 2020 04 14 18 18 57

Så såg det ut efter mitt eget sändningspass i den nedre delen av vattenfallet och man ser tydligt att min sändare ligger 600 kHz lägre i frekvens och är starkare än repeatern, vilket antagligen stämmer.

 

Om du hellre vill lyssna så kan du ju installera ett annat program/app som heter SDR Touch som även det behöver en likadan RTL-SDR-dongel och en Android-telefon eller dito platta.

Allt är lika som ovan men du installerar istället appen SDR Touch och tillhörande drivprogram på samma sätt som ovan. Även här är allt gratis men om du vill lyssna lite längre än testtiden så får du köpa en nyckel till SDR Touch, då låser du upp det och kan lyssna obegränsat. Nyckeln kostade tidigare ungefär 15 kronor för runt fem år sedan, kanske har priset ändrats nu, men ändå inga pengar att tala om. Men du kan testa att allt funkar innan du köper nyckeln eftersom allt fungerar men bara en stund.

Screenshot 2020 04 14 20 03 39

Så såg det ut när jag lyssnade på P4. Notera att även RDS-avkodningen fungerar så att den presenterar att det är Sportextra som sänds. Man ser också spektrum med dom två sidbanden vid 57 kHz från bärvågen.

Screenshot 2020 04 14 20 03 52

I en särskild flik kan man i detalj se vad som sänds i RDS-sidbandet, bla att det är Sportextra, att programmet kommer från Sverige och att det är av kategorin "Sport" så att jag med lämplig radio kan välja att söka efter sportprogram oavsett vilken radiostation som sänder.

Hade jag väntat lite innan jag tog bilden hade den också uppdaterat de alternativa frekvenser där programmet också sänds så att min radio själv kan byta till en bättre sändare när man kör bil och signalen blir för dålig.

Men en sådan liten USB-dongel och lämpligt program kan man lyssna på allt från ca 25 MHz till över 1700 MHz! Du kan välja FM/AM, SSB osv beroende på vad du vill lyssna på. Om du har ett program som kan använda sk direkt sampling så kan du med samma dongel komma ner till 500 kHz. Inte illa för en radio som kostar 400 spänn!

Om du istället ansluter dongeln till din dator så finns det ännu mer kompetenta program att använda som kan ge ännu bättre resultat och fler möjligheter, men fortfarande är gratis. I det läget behöver du inte ha någon OTG-kabel, då funkar det ändå.