Den höga känsligheten gör att det är möjligt att detektera signaler långt ner i bruset, dvs det är omöjligt att höra signalerna men datorn kan avläsa signalerna ändå och återskapa det sända meddelandet. Det här är viktigt på HF och det är främst där som man hittills använt JT-protokollen även om de ursprungligen togs fram för användning på högre band för månstuds EME.

JT-protokollen har nu börjat användas även på UHF med gott resultat. Hemligheten ligger i att använda en ännu effektivare antenn, en parabolantenn, och ett riktigt lågbrusigt parabolhuvud. Det kanske låter dyrt men faktum är att du antagligen redan har det mesta hemma i form av en parabolantenn för satellit-TV.

TV-satelliterna ligger i frekvensbanden kring 10 GHz men mottagarhuvudet, eller LNB:n, innehåller en lokaloscillator och en blandare och det du får ut ligger mellan 950 - 1950 MHz, dvs det täcker med råge 23 cm amatörband.

Sådana här LNB tillverkas i stora volymer och för att kunna testa dem enkelt kan de köras utan att aktivera lokaloscillatorn och det är precis det vi ska göra. Då kan vi använda lågbrusförstärkaren för att ta emot signaler på 23 cm-bandet och leverera ut dom på samma frekvens men med rejäl förstärkning och mycket lågt brustillskott.

Den vanliga matningsspänningen för en standard LNB är mellan 11,5 - 14,0 V DC och den drar ungefär 150 mA men om du begränsar matningen till högst 10,8 V så startas inte lokaloscillatorn utan det är bara den lågbrusiga förstärkaren som jobbar och det blir samma infrekvens som utfrekvens.

Du kör sen in det i de vanliga JT65-programmen och avkodar som vanligt.

Men, sändningen då?

Eftersom du har så hög känslighet i mottagaren och dessutom en parabolantenn att sända med så behövs inte så hög sändareffekt. Du kan därför använda en enkel liten dipol som du monterar bredvid LNB:n så den kan speglas i parabolen.

Mikrovågshuvudet, en vanlig TV-LNB med den lilla påbyggda dipolen och koax med låg dämpning. Här är den första testantennen

 

Vid 1296 är våglängden 23 cm så en halvvågsdipol blir knappt 12 cm mellan ytterändarna. För att anpassa impedansen kan man böja spröten lite bakåt vilket sänker impedansen till i trakten av 60 ohm så du kan mata med en vanlig koax. Men var noga med att INTE sätta den framför öppningen på LNB utan bakom öppningen vid halsen på LNB, precis där fästet sitter. Då speglas den optimalt i parabolen men skickar ingen strålning in i LNB.

För att slippa ordna med ett filter eller antennväxel, men till kostnaden av två koaxer, så kan du ta signalen från LNB och mata till ett SDR-program som du kör i samma dator som du har JT65-programmet. Som sändare kan du ha nästan vilken rigg som helst som klarar 1296 och sändarsignalen matar du till lilla dipolen.

Voila! JT65 men på 1286 med en högpresterande parabolantenn!

Nedan en skärmdump från ett praktiskt försök